Nozzle Tabel | Vind De Juiste Hogedruk Nozzle

Op elke hogedrukreiniger zit een nozzle, ook wel sproeier genoemd. De nozzle zit aan het uiteinde van de spuitlans en hiermee wordt de straal bepaald. De straal is belangrijk omdat je hiermee de uiteenlopende reinigingsklussen op een efficiënte manier kan uitvoeren. Bij sommige klussen heb je namelijk meer baat bij een grotere spuithoek en minder kracht omdat je dan een groter oppervlakte reinigt. Aan de andere kant heb je soms juist meer kracht nodig op en kleiner oppervlakte. Hieronder leg ik precies uit hoe je de juiste nozzle kiest en waar je op moet letten.


Nozzletabellen - kies de juiste nozzle


Hoe werkt een hogedruk nozzle?

Een nozzle is spuitmondstuk met een kleine opening waar het water uit wordt gespoten. Door de kleine opening in de nozzle wordt het water met grote kracht uit de opening gespoten. Hoe groter de opening, hoe minder krachtig deze straal is. De capaciteit van de hogedrukpomp in combinatie met de aanwezige nozzle bepaalt uiteindelijk de kracht van de straal van je hogedrukreiniger.

Hoe kies je de juiste nozzle voor je hogedrukreiniger?

Voor het kiezen van een nozzle (sproeier) is het belangrijk dat je de specificaties werkdruk (in bar) en watercapaciteit (liters per minuut) van de hogedrukreiniger weet. Hiermee bepaal je namelijk de doorlaat van de nozzle via de onderstaande nozzletabel. Naast de doorlaat is de breedte van de spuithoek namelijk ook belangrijk. Hoe smaller de spuithoek is, hoe groter de kracht waarmee de straal het oppervlak raakt.

Afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden heb je keuze uit verschillende spuithoeken. Vuilfrezen hebben standaard een spuithoek van 20 graden. Hoe smaller de spuithoek is, hoe groter de kracht waarmee de straal het oppervlak raakt.

In de nozzletabellen hieronder vind je de werkdruk bovenaan. Oplopend van links naar rechts. Zoek de werkdruk van je pomp op en ga daarna in dezelfde kolom naar beneden tot je de pompcapaciteit in liters per minuut ziet. Is het exacte aantal liters niet vermeld, neem dan de dichtstbijzijnde capaciteit. Ga op dezelfde regel naar links en je ziet welke nozzlemaat bij de pompcapaciteit hoort.

Ga naar de juiste tabel voor de nozzle:
Tabel 0 t/m 60 bar
Tabel 70 t/m 230 bar
Tabel 240 t/m 400 bar
Tabel 410 t/m 570 bar

Vervangen van je huidige vuilfrees of nozzle:
Heb je al een nozzle of vuilfrees, dan is de kans groot dat de doorlaat hier al op staat aangegeven, zie hiervoor de volgende informatie:

Tabel 0 t/m 60 bar:
Nozzletabel 1 t/m 60 bar

Tabel 70 t/m 230 bar
Nozzletabellen

Tabel 240 t/m 400 bar
Nozzletabellen

Tabel 410 t/m 570 bar
Nozzletabellen

Vervangen van uw huidige nozzle of vuilfrees:


Nozzle
Naast dat de nozzlemaat kan worden berekend aan de hand van het aantal liters en bar van de pomp, kan het vaak ook op de nozzle zelf worden gevonden. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal wat erop staat uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers staan voor de spuithoek en de laatste 2 cijfers staan voor de doorlaat. De spuithoek van de onderstaande nozzle is dus 25° en de doorlaat is 060.
Nozzletabel 1 t/m 60 bar
Echter is het zo dat bij een puntstraal nozzle, een nozzle met een spuithoek van 0°, maar 2 cijfers op de nozzle staan. Deze 2 cijfers staan voor de doorlaat van de nozzle.

Vuilfrees
Net zoals bij de nozzle vaak de doorlaat kan worden teruggevonden op nozzle zelf, kan dit ook bij de vuilfrees. Deze informatie bevindt zich op de achterkant van de vuilfrees. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit 5 cijfers. De eerste 3 cijfers hiervan staan voor de doorlaat. De doorlaat van de onderstaande vuilfrees is dus 065.
Nozzletabel 1 t/m 60 bar